[Covercomplexen]
waarin het niet evident lijkt een goeie of originele cover te tekenen


Terug naar de basispagina
of klik verder op één van de o
nderstaande subrubrieken:


28/01
2006
Covercomplexen 12: Cinemacovers 2
Als vervolg op Covercomplexen 9 presenteren we je een nieuwe reeks stripcovers die geïnspireerd lijken of zijn op bestaande filmaffiches.

In duo van links naar rechts:
Legende 1 (2003) door Yves Swolfs en The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) waarvan de twee hoofdfiguren al op elkaar lijken, maar ook de verstarde blik en het vasthouden van het zwaard.

Asterix en Cleopatra (1965) door Albert Uderzo en René Goscinny met een expliciet bedoelde knipoog naar de peperdure film Cleopatra (1963). Op deze pagina in onze Asterix Top Six lees je meer info.

Thorgal 27: De Barbaar (2002) door Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme kan niet afgekeken en gespiegeld zijn aan een fragment van een affiche van King Arthur (2004) want de film kwam later uit dan de strip. Toeval.


17/12
2005
Covercomplexen 11: Covers met gelijke titels 2
"In vuur en vlam" is een uitdrukking dat makkelijk naar boven borrelt als een auteur een titel moet bedenken. Dat er een paar hem al voorgingen, mag niet deren.

Van links naar rechts vijf vurige covers met vlammende titels:
Claire 13: In Vuur en Vlam (Wiroja's), De Generaal 5: In Vuur en Vlam (Peter de Smet), Kiekeboe 101: In Vuur en Vlam (studio Merho), Konvooi 1: In Vuur en Vlam (Buchet + Morvan) en De Mazdabende7: In Vuur en Vlam (Darasse + Tome)


29/10
2005
Covercomplexen 10: Covers met steentjes
Soms heeft een tekenaar wellicht weinig zin om prachtig werk te leveren voor een cover. Vooral bij langlopende reeksen valt het op dat energie voor het maken van een tot de verbeelding sprekende en nieuwgierigmakende cover (hét visitekaartje van een nieuwe strip) verspilde energie is. Waarom ook? De vele gewoontekopers en trouwe fans kopen het toch al gegarandeerd.

Zo updatete Jean Giraud de cover van Blueberry 21: De Laatste Kaart voor de recentere cover van Blueberry 27: OK Corral.

Let op de houding, de stenen muur en de houten plinten. Het plaatje klopt. Laten we het maar aanvaarden als een vette knipoog van de oudere Blueberry naar de ruigere, jongere versie.

Meer zelfs: als we de stenen in de muur van naderbij bestuderen, valt op dat de structuur dezelfde is. Zie het voorbeeld onder elke cover. Check de groeven en de verschillende groottes.

Giraud kopieerde niet alleen zijn eigen werk trouwens. In latere updates en in andere subrubrieken komen wij daar verschillende keren uitgebereid op terug. De foto's zullen voor zichzelf spreken.


08/10
2005
Covercomplexen 9: Cinemacovers 1
In Covercomplexen 6 toonden we al een filmaffiche die sterk leek op een stripcover. Het omgekeerde gebeurt net zo goed uiteraard, meestal als knipoogje. Neem nu de nevenstaande voorbeelden.

In duo van links naar rechts:
De beentjes op de cover van Robbedoes en Kwabbernoot 35: Malle Marilyn (Janry + Tome) uit 1985 en het affiche van James Bond: For Your Eyes Only uit 1981. Wij tonen trouwens de ongecensureerde Bond-affiche!

Het monster uit de diepte op de cover van Aberzen 2: Meerdere Namen voor de Blauwe (N'Guessan) uit 2005 en het affiche van Jaws uit 1975. Zweef ook eens over de cover van Aberzen 2. Deze prent komt uit Lowietje 3: Het Complot (Berck) uit 1978.

Mensen met een masker op de cover van Niklos Koda 7: Witte Magie (Grenson + Dufaux) uit 2005 en het affiche van Being John Malkovich uit 1999.


17/09
2005
Covercomplexen 8: Man draagt vrouw 2
Oké, we vallen in herhaling, maar deze was te mooi om te laten liggen. Toevallig stoten we op een website met knappe illustraties. Die ene prent van de in Lima (Peru) geboren illustrator Boris Vallejo deed ons meteen denken aan de cover van Storm 3: Het Volk van de Woestijn door Don Lawrence en Dick Matena uit 1973.
De illustratie van Vallejo is evenwel van recentere datum, dus geen beschuldiging aan het adres van Don Lawrence.

Let vooral op de positie van het hoofd. Bij Vallejo is het hoofd dan nog eens nadrukkelijk belicht. In de Don Lawrence-versie valt het witte hoofdverband extra op.


20/08
2005
Covercomplexen 7: De hommagecover 1
Sommige albums heb je misschien al jaren in de kast staan. En je koopt maar bij en bij en bij... Ofwel doet Het Toeval dan zijn deel ofwel knipt er een lichtje in je hersenen aan nadat je visueel geheugen een bepaalde cover herkende.
Hoe dan ook, een goeie cover maken is écht wel niet eenvoudig. Een cover kopiëren is één zaak, een hommage maken op een bestaande, klassieke cover een andere. Het tweede getuigt van meer respect. Al ligt de grens tussen een hommage en een lui kopieerproces in een piepklein niemandsland.

Persoonlijk klasseren wij Pedro de Neusbeer 2 van Gaudelette en Larcenet graag bij de hommagecovers. En wel op Robbedoes en Kwabbernoot 11: De Gorilla Heeft het Gedaan door Franquin... Moeten we je nu echt met je neus drukken op de rode achtergrondkleur die plots overgaat in wit, de gorilla links in beeld en de typografie + kleurgebruik van de titel?


06/08
2005
Covercomplexen 6: Man draagt vrouw 1
Nounou, wie schetst onze verbazing toen we een affiche onder ogen kregen van de film Batman Begins (2005) en die naast de cover van Roodhaar 2: De Ridders van Roest (1999) gepresenteerd zagen (zie hierboven? Een gemaskerde/gehelmde ridder van de nacht draagt een vrouw. Op de achtergrond fladderen/vliegen vleermuizen of kraaien. Laten we echter duidelijk zijn: het afgebeelde filmaffiche is slechts een officieuze affiche.

Maar focussen we liever eens op het thema "Man draagt vrouw". Ook al niet origineel, zelfs niet in de kunst. Hiernaast nog zes keer meer van hetzelfde.


23/07
2005
Covercomplexen 5: Copycat 2
Internetforumer Dogie_Hogan zijn we dankbaar voor deze vondst. Hij zag de gelijkenis tussen de cover van Insiders 4: De Afghaanse Valstrik (2005) door Garreta en Bartoll en promotiemateriaal voor de film Lara Croft: Tomb Raider II: The Cradle of Life (2003). Tekenaar Garreta heeft zich hier wel héél erg gemakkelijk vanaf gemaakt, zelfs geen decor. Een minimum aan eigen inbreng is nog te merken aan de kleerplooien, de rugzak en het gezicht. Al prefereren wij het smoelwerk van actrice Angelina Jolie.


09/07
2005
Covercomplexen 4: Copycat 1
Goeie covers krijgen navolging, onbewust of misschien wel uit gemakzucht.

Wat te denken van de cover van Jaguar 2 van Jan Bosschaert en Jean Dufaux uit oktober 2002?
Tekenaar Nicolas Guénet van de reeks Yiu vond er inspiratie in voor het (nog?) onvertaalde vierde deel. Zijn album verscheen in januari 2004.
Hurkzit, knietjes vooruit, gesculpteerde formaties waarop de dames in kwestie zitten en vooraanzicht. Een kopie.


25/06
2005
Covercomplexen 3: Covers met gelijke titels 1
Als je in een goeie stripspeciaalzaak vraagt naar het album De Valstrik, wees dan duidelijk over welke reeks je het hebt. De Valstrik is namelijk één van de meest voorkomende titels in stripland in al zijn varianten.

Van links naar rechts en daarna vallend van de eerste rij naar de tweede rij:
Blake en Mortimer: De Valstrik (Edgar P. Jacobs), Charly 4: De Valstrik (Magda + Lapière), Eva K. 3: De Valstrik (Baruti + Giroud), De Killer 2: De Valstrik (Jacamon + Matz), Ramiro 2: De Valstrik (Vance + Stoquart), Tramp 1: De Valstrik (Jusseaume + Kraehn), Sam Pezzo 1: De Valstrik (Giardino) en een meervoudsvariant De Zang van de Vampiers 2: Valstrikken (Guerineau + Corbeyran)


11/06
2005
Covercomplexen 2: Covers met jongleurs
Als een tekenaar een cover ontwerpt die sterk lijkt op een reeds bestaande, dan valt dat op. Als drie tekenaars met eenzelfde soort cover op de proppen komen, dan valt dat extra op. Als ze dan ook nog eens in dezelfde periode verschijnen, dan ontgaat dat De Stripspeciaal-Zaak niet.
Van links naar rechts:
• Marsupilami 16: Een Nummer Apart (Batem + Dugomier) — augustus 2003
• Kid Lucky 2: Oklahoma Jim
(Pearce + Léturgie) — september 2003
• Bollie & Billie 26: Wat 'n Vertoning (Verron + diverse) — oktober 2003


28/05
2005
Covercomplexen 1: Covers met bulten
Een originele cover maken om de stripgeïnteresseerde lezer tot kopen of tenminste tot inbladeren aan te zetten, is écht niet eenvoudig. In dit rubriekje vergelijken we bestaande covers van verschillende reeksen met elkaar. In andere gevallen tonen we afgekeurde en hertekende covers, coverstudies, ontwerpen en schetsen om tot die ene cover te komen.

Van links naar rechts:
Kuifje: De Krab met de Gulden Scharen (Hergé), Jan Kordaat Speurder (Jijé + Jean Doisy), Jommeke 33: Jacht op Gobelijn (Jef Nys), De Blauwbloezen 25: Blauwen en Bulten (Lambil + Cauvin), Bernard Prince 5: Brand in de Oase (Hermann + Greg)

In dit reeksje staan kamelen op de covers en op die kamelen zitten personen. Omdat de leesrichting van links naar rechts zwenkt, tekenen de stripmakers de kamelenkont aan de linkerkant en de kop staat rechts. Altijd? Neen, de cover van Jommeke 33 uit 1968 werd later voorbeeldig hertekend. Zo lijkt-ie wat meer op de Kuifje-cover, niet? Hermann vond wellicht ook inspiratie in de Kuifje- of Jan Kordaat-cover. Voor Bernard Prince 5 uit 1972 tekende hij in 1998 een gloednieuwe kamelencover.