Twee maanden lang heb je kunnen wikken en wegen.
Uit alle inzendingen aan onze jaarlijkse top 10 van het jaar-wedstrijd kwam de onderstaande uitslag met de beste tien albums van 2005 uit de bus.
We stellen elk van de albums nog eens kort aan je voor en we linken ze aan 2006 met verschillende toekomstnieuwtjes.

Onderaan deze top 10 staan de gelukkigen opgesomd die
via loting een mooie en originele prijs winnen.

01
Blacksad 3 (Juanjo Guarnido + Díaz Canales)
Jup, Blacksad flikt het ‘m weer eens. In 2003 was deel 2: Arctic-Nation nog goed voor een werkelijk verpletterende eerste plaats. Nooit eerder was de voorsprong op de tweede plaats, in dit geval De Killer 5, zo immens. Het behaalde meer dan het dubbele van het puntenaantal van zijn onmiddellijke achtervolger. Dit jaar minder vernederend voor de tweede plaats, maar het pleit is definitief beslecht: Blacksad wordt één van de grootste stripklassiekers.
In dit derde deel wordt de setting verlegt naar Las Vegas en geven de donkere nadagen van de eerste atoombomproeven en de heksenjacht van communistenjager/senator MacArthur de toon aan. John Blacksad is er niet op zijn plaats, maar kan niet anders. Hij zit op zwart zaad.

En nu? Geen onmiddellijk nieuw deel staat gepland in 2006. Tekenaar Guarnido werkt wel aan een eigen serie zonder beestjes in de hoofdrol. Momenteel wijdt hij zich aan een ultrageheim stripproject uitgevoerd in gouache, da's meer dekkend dan aquarel. Guarnido verzekert ons dat de regelmaat van Blacksad niet in het gedrang komt. Een ander stripproject is op scenario van iemand anders dan Canales.
02
De Wraak van Graaf Skarbek 2 (Rosinski + Yves Sente)
Met het schattige snoetje van Halle Berry — die ooit ongelukkig genoeg Catwoman vertolkte, we blijven bij de poezenbeesten — op de cover en de afsluiting van een doorwrocht geschilderd tweeluik bezet het succesduo Grzegorz Rosinski en Yves Sente de tweede plaats nadat het eerste deel op de vierde plaats strandde in 2004.
Niets is wat het lijkt in dit verhaal. Wie is wie? Welk spelletje speelt hij en met welk doel? Met wiens voeten rammelt hij? En voor wie moeten we nu eigenlijk sympathie opbrengen? Yves Sente jongleert gevaarlijk met de clichés van het stripmedium, maar de verrassende verhaalwendingen halen gelukkig de bovenhand.

En nu? Hah, je dacht dat het afgelopen was? Rosinski is dol op deze schilderstijl en wil zijn stiel verderzetten. Als het verhaal zich zelfs in een ander tijdperk afspeelt (uitwegen genoeg: de Amerikaanse burgeroorlog, de Tweede Wereldoorlog in een eventuele nieuwe cyclus met een schilderij van Skarbek, enzovoort) wil hij gerust zijn schilderstijl aanpassen. Impressionistischer? Geen probleem. Hoe dan ook, Rosinski moet in oktober/november Thorgal 29: Het Offer afwerken. Het jaar daarop neemt Yves Sente de Thorgal-fakkel over. Zijn scenario is nagenoeg afgewerkt.
03
De Dagelijkse Worsteling 1 (Manu Larcenet)
Eigenlijk jammer dat er twee albums van De Dagelijkse Worsteling verschenen in 2005. Nu delen beide albums de punten. Maar als je de punten bij elkaar optelt, dan wint De Dagelijkse Worsteling overtuigend en is het de nummer 1 van 2005. het gaat helaas niet om een tweeluik zoals Over de Grenzen van de Tijd... in 2004, dus kunnen we geen trucjes gebruiken.
Manu Larcenets tragisch-komisch, min of meer autobiografisch wereldverhaal doet ons écht lachen. Luidop en zonder gêne. Maar ondanks de bevolking van personages met grote neuzen en een voorkeur voor goedgerolde toeters, is het geen al te licht bevonden geheel. Amoureuze conflicten, een moeizame vriendschap met een Algerijn, een wegknijnende vader,... Genoeg stof voor ontwikkelingen in de thema's des levens.

En nu? Deze maand zou deel 3 moeten verschijnen, zowel in het Frans als in het Nederlands. Er is tevens een Franse editie verkrijgbaar met een documentaire van een klein uurtje op dvd. Daar zie je de making of van het album van schetsen en documentatie tot inkleuring. Ondertussen tatert Larcenet erop los. Niet offscreen, maar gewoon met de camera op zijn neus. Daarna is het wachten op het afsluitende deel 4, maar de totstandkoming van deel 3 was een zware beproeving. Het gaat namelijk over de dood van zijn vader en het verdiepen van Larcenet in diens dagboek.
04
Vrije Vlucht: De Teenloze Adelaar (Christian Lax)
Een Vrije Vlucht op eenzame hoogte. 2004 was goed voor drie top 10-posities van Vrije Vlucht-albums, maar we moeten het erover eens zijn dat 2005 een matig Vrije Vlucht-jaar was. Elke Raaf Pikt 2 (Gibrat) staat pas op plaats 21, meteen gevolgd door Een Moordenaar die met Vogels Praat deel 1 (Servais).
Lax zorgt voor een buitenbeentje... over een buitenbeentje zonder ploegenondersteuning in een oerversie van de Tour de France. Toen het nog om mens tegen natuur en tegen zichzelf was, over waarachtige heroïek, zelfoverwinning, vernietigende tegenslagen en al wat we heden ten dage missen in de Tour de Epo of de Tour de Lance Armstrong.

En nu? Niet alleen onze lezers herkennen kwaliteit. De Teenloze Adelaar won op zowat elk festival die naam waardig een prijs. Een waar succes dat dankzij een voorpublicatie in Metro zorgde voor het compliment 'de snelst uitverkochte Vrije Vlucht'. Bijna een onverwachts succes voor de auteur van De Kraai waarvan in 2006 een nieuw album verscheen en wacht op een vertaling. Ook nog voor de collectie Vrije Vlucht bereidt hij een one-shot voor, bestemd voor tekenaar Jean-Claude Fournier (De Kannibrallen). Eén en al verrassing, die Lax.
05
De Dagelijkse Worsteling 2 (Manu Larcenet)
Deel twee bevestigt dat De Dagelijkse Worsteling 1 (beste album van Angoulême in 2004) geen toevalstreffer was. Begot neen! Persoonlijk vonden we dit deel beter dan het eerste, voornamelijk door de ontspinnende moeilijkheden, maar liefdevolle gesprekken met zijn pappielief. Janken! En hoewel we het extreemrechtse politieke voorkeur van Larcenets oude makkers aan de haven ten stelligste afkeuren, kunnen we er ergens begrip voor opbrengen. Larcenet leert ons voor een keertje luisteren naar niet van de tafel weg te schuiven argumenten. Meer mensen zouden dit moeten doen.

En nu? Naast deel 3 van De Dagelijkse Worsteling (zie ook hierboven), staat een nieuwe serie in de steigers bij Oog & Blik. Weldra verschijnt het eerste deel. In Frankrijk verschenen er al twee delen. Deel drie volgt er weldra. Het gaat om gefingeerde en halvelings bij elkaar gefantaseerde biografieën van interessante grootgewichten als Sigmund Freud, Vincent Van Gogh en Attila de Hun. Larcenet zweet humor uit al zijn porieën. Een verfrissende deodorant hebben we uit zijn badkamer weggenomen.
06
De Schorpioen 6 (Marini + Desberg)
Enkel in 2002 wist deel 3 van De Schorpioen een top 10-stek te behalen. Toen haalde het ook al de zesde plaats. Dit is een bekroning voor een knap einde van een avontuurlijk, exotisch en bijwijlen spannend epos. Of toch al zeker van de eerste cyclus.
Meneertje Schorpioen is de Indiana Jones van zijn tijdrekening. Lezers die nog weten wie acteur Errol Flynn was (en we hebben het niet over zijn liederlijke leven naast het zilveren scherm), herkennen enige trekken in zijn heldendaden, avonturen en degengevechten. Het leven wordt hem zuur of aangenaam gemaakt door een paar vrouwen in de buurt die het concept haat/liefdeverhouding op de spits drijven en ook al met elkaar overhoop liggen. Zit daar maar eens tussen als man. En in deze dagen van Da Vinci Codes en Bernini Mysteries surft De Schorpioen stripgewijs mee op de hypes van het moment.

En nu? Netjes een vervolg in een nieuwe cyclus. Deel 7 staat gepland voor de herfst van 2006.
07
Peter Pan 6 (Régis Loisel)
Slot van een gepland vijfluik, dat alsnog een zesde deel moest krijgen voor het afrafelen van de laatste verhaaleindjes. In 2002 was deel 5 nog goed voor podiumplaats 3.
Een enthousiast gepenseeld huwelijk tussen Walt Disney en Jack the Ripper. Kleuren van een zinderende pracht. Een gekend verhaal met eigenzinnige wendingen. Een magistraal, maar deprimerend slot. En de frivole wulpsheid van een elfje zonder stem. We kunnen nog een tijdje doorgaan met complimenten.

En nu? Heel wat. Weldra verschijnt bij Casterman het eerste deel van de trilogie Magasin General dat zich afspeelt in het land waar Loisel vandaag woont en wijn zuipt, Canada. Samen met Jean-Louis Tripp staat hij in voor de tekeningen. Ze inkten en schetsen elkaars tekeningen waardoor het resultaat als het ware door een derde tekenaar is getekend. En eind dit jaar staat voorwaar het vervolg van Op Zoek naar de Tijdvogel gepland, met behulp van Roodhaar-tekenaar Aouamri. Loisel en co-secnarist Le Tendre gaven inmiddels toe dat het lange wachten eigenlijk niet echt commercieel werkt. Daarom zullen vanaf dan twee verschillende tekenteams albums afscheiden. Meer goed afgewerkte albums in een kortere tijdsspanne. Blake en Mortimer verkopen daardoor vandaag bijna 500.000 albums per nieuw deel.
08
Jaguar 4: Dog Mengo (Jan Bosschaert + Jean Dufaux)
In 2002 slaagde Jaguar 2 erin om de achtste plaats te veroveren. In 2004 behaalden deel 3 en deel 1 respectievelijk wel de 38ste en 43ste plaats in de BelgenTop 50 wat zeker ook niet mis is.
De start van de tweede cyclus gaat in de Franse editie door het leven als Dog Mengo als grote titel. Vlaamse lezers zouden dat niet begrijpen, dus werd de reekstitel Jaguar behouden. Het mocht op vraag van Jan Bosschaert — die het ook niet allemaal begreep — wat actievoller, eenvoudiger en met meer vaart. Toch zeker een paar scènes zouden heel goed werken in een film. Als stripregisseurs lopen de twee Jannen met de complimenten weg. Wat zij doen is vakkundig en spreekt aan. Komt daar nog de Vlaamse waardering voor een Vlaamse toptekenaar bij. Chauvinistisch mogen we wel zijn.

En nu? Ergens in april start Bosschaert met het tekenen van een vervolg. Daarna is het wat afwachten of hij er mee wil doorgaan. Volgend jaar wordt Jan Bosschaert 50 jaar en dat wordt alleszins al gevierd met een boek over zijn werk, carrière, zijn leven en creaties en diverse meer. Zijn collega's en intimi komen aan bod en alle aspecten van zijn kunnen, kunstjes en kunst zien we in tekst en beeld.
09
De Cyclus van Cyann 3 (Bourgeon + Lacroix)
Een beetje de comeback van het jaar want zoveel produceert Bourgeon niet. Een ontzettend grote documentatiedrang zorgt voor meer nijverheid dan het effectief tekenen van het album. Bovendien was er het dispuut met Casterman dat nogal lang aansleepte. Per dag te laat had Bourgeon 1.000 euro moeten betalen want ook Casterman was het lange wachten beu. Dat zinde Bourgeon niet en er kwam een proces. Bourgeon won en zat al lang onder contract bij Glénat, waar hij indertijd ook met slaande deuren vertrok. Daar verschijnt voortaan De Cyclus van Cyann.
De reis gaat verder in dit deel en komt tot een afwikkeling. Het plagerige spel tussen de protagonistes is cool en sexy, maar niet zozeer origineel. Maar werken doet het dus wel. Storend vonden we de soms foute anatomie in lichaamshoudingen en gezichten. Had jij daar niet op gelet? Bourgeon is dan ook een meester in de camouflage. Voldoende andere gedetailleerde elementen op de pagina's verdoezelen dit soort fouten.

En nu? Een schot. Schot in de zaak want deel 4 moet in juni verschijnen. Overal waar hij komt kondigt Bourgeon inmiddels een comeback van jewelste aan. We weten allang dat hij het heeft over een nieuwe cyclus van De Kinderen van de Wind, inderdaad een klassieker van formaat. Te verschijnen eind 2007, begin 2008. Tegen dan spreken we hier weer af.
10
Zilveren Maan boven Providence 1 (Eric Herenguel)
Ongetwijfeld de verrassing van het jaar. Vanuit het niets nog net in de top 10. We zijn er vrij zeker van dat deel 2 van dit tweeluik nog beter zal scoren.
Herenguel kan in Zilveren Maan boven Providence zijn jonge jongensliefde voor de klassieke western kwijt, gekoppeld aan een fascinatie voor fantasy van het betere soort. Een niet alledaagse combinatie dat wonderwel in zijn plooien valt. Een scheutje welgemikte humor zorgt voor de kers op de taart, maar dan zouden we de tekenstijl teveel oneer aandoen. Want dat verdient toch ook een pak eervolle vermeldingen.

En nu? Deel 2. Of het nog dit jaar zal lukken is de vraag.Hherenguel heeft zich namelijk ook verbonden aan de Troy-spin-off Legendes van Troy waarvan Dany de collectie one-shots moet openen. Mœbius moet in deze reeks trouwens ook een album afleveren. Allemaal op scenario van Arleston.

Van 11 naar 20
Voor de volledigheid nog snel de hiernavolgende topalbums meegeven.
Zo hebben we een complete top 20 in handen.
11. Bouncer 4: De Wraak van de Beul (François Boucq + Alexandro Jodorowsky)
12. Largo Winch 14: De Wet van de Dollar (Philippe Francq + Jean Van Hamme)
13. Pauls Vakantiebaantje (Michel Rabagliati)
14. De Muzikant (Marjane Satrapi)
15. Donjon Parade 1: Een Donjon van Karton (Manu Larcenet + Joann Sfar/Lewis Trondheim)
16. Isaac de Piraat 3: Olga (Christophe Blain)
17. Legende 2: De Ingewanden van het Woud (Yves Swolfs)
18. Kleine West Coast Blues (Jacques Tardi + Jean-Patrick Manchette)
19. Djinn 5: Afrika (Ana Miralles + Jean Dufaux)
20. Carnet de Voyage (Craig Thompson)

De winnaars!
Winnaar van de originele plaat van Ersel: Marjan Rappé

Winnaars van de luxeversies van Peter Pan 1 met gesigneerde ex-libris:
Hugo Vanderstraeten, Kris Degruytere, Jan Carremans, Paul Schuringa en Kurt De Keersmaecker

Winnaars van de exclusieve Jaguar-promobanners:
Serge Vercruysse, Patrick Dejonghe, Nathalie Denis, Peter Moerenhout en Carl Capiau

De winnaars worden via mail persoonlijk verwittigd, evenals de stripspeciaalzaken waar ze hun prijzen kunnen ophalen. Proficiat en tot volgend jaar! Aan de andere deelnemers: blijven meedoen. Ooit lukt het wel eens.


Terug naar top